Ny leverans tvål från Viome

viome13

Ännu en leverans från arbetarkooperativet VioMe i Thessaloniki. I fem års tid har VioMe-arbetarna lyckats hålla igång produktionen sedan de ockuperade sin fabrik efter att den övergivits av de förra ägarna. Förut var det en fabrik för byggnadsmaterial, nu tillverkar de tvål och andra rengöringsprodukter. Produktionen sker under direktdemokratisk arbetarkontroll, utan några chefer. Arbetarna fattar alla beslut gemensamt, genom dagliga möten.

VioMe är ett positivt exempel på att arbetarna själva kan ta över produktionen. Dessutom är det en viktig knutpunkt för de många sociala rörelser som kämpar för att förbättra arbetarnas situation i Grekland. Inuti fabrikens lokaler har man skapat utrymme för en läkarklinik som erbjuder gratis sjukvård åt oförsäkrade arbetare i området. Dessutom har man upplåtit utrymmen till att lagra nödhjälpsartiklar för flyktingnätverk.

VioMe-arbetarna har fått kämpa hårt för att försvara sin ockupation. Konkursförvaltarnas planer på att auktionera ut marken har hittills avvärjts. Genom breda protestaktioner utanför domstolarna har man lyckats hindra auktionsförfarandena. Ännu har de dock inte vunnit. Ockupationen hotas från många håll och har mäktiga fiender i både staten och storföretagen. Deras styrka består i solidariteten från andra arbetare. Vill du också visa solidaritet med VioMe? Gå med i vår förening! Eller så kan du börja med att köpa deras tvål.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s